Αντιδρούν οι καθηγητές της διδασκαλίας ξένων γλωσσών και η ΟΛΜΕ.


Την ήδη αναστατωμένη εκπαιδευτική κοινότητα ήρθε να ταράξει η νέα εγκύκλιος  του Υπουργείου  Παιδείας. Σύμφωνα με αυτήν, πλέον αναιρείται το δικαίωμα επιλογής δεύτερης ξενης γλώσσας στο δημοτικό (γαλλικά ή γερμανικά), καθώς θα διδάσκεται μόνο μία, κριτήριο της οποίας θα είναι η πλειονότητα όσων τη δήλωσαν. Στο γυμνάσιο η επιλογή θα γίνεται μεταξύ τεσσάρων ξένων γλωσσών (γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής) με βάση την οργανικής θέση του εκπαιδευτικού, που θα υπάρχει στο σχολείο.
Στελέχη του υπουργείου παιδείας, επισήμαναν ότι  η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του ορθολογισμού της λειτουργίας των σχολείων και προσέθεσαν, ότι έτσι όπως είχε η κατάσταση παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου την διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας την αποτελούσαν πολύ μικρά τμήματα, αφού έχουν καταγραφεί και τμήματα με έναν μόνο μαθητή. Το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει όλους τους καθηγητές της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μην χάσουν τις θέσεις τους, στην διδασκαλία όχι μόνο του αντικειμένου τους, αλλά και με δεύτερη ανάθεση συναφών μαθημάτων.
Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ), η οποία σε ανακοίνωση της τόνισε: ‘Με την απόφαση αυτή, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εφαρμογής του μνημονίου και στην εκπαίδευση, θα αναγκαστούν οι μαθητές σε υποχρεωτική μετακίνηση, γεγονός το οποίο, πέρα από τις μαθησιακές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει, αμφισβητεί και τη νομικά κατοχυρωμένη χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία. Επιπλέον θα συμβάλλει και στην περαιτέρω συρρίκνωση των σχολείων και στον διαχωρισμό τους. Πιστεύουμε ότι η πολιτική των περικοπών για να ικανοποιηθούν οι δανειστές τις χώρας θα διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση’.
Για τους λόγους αυτούς  το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, αποφάσισε να κηρύξει αποχή στην βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών και κάλεσε τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ), αλλά και τις επιστημονικές ενώσεις ξένων γλωσσών, να στηρίξουν την αποχή και να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν την Δευτέρα 20 Ιουνίου, έξω από τα βαθμολογικά κέντρα.

Εδώ το επίσημο Δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: